Normalisatie bouw wet- en regelgeving
Normen vormen een belangrijk instrument binnen de bouwsector om te voldoen aan wettelijke voorschriften, kwaliteit te waarborgen en veiligheid te garanderen. Ze bieden een gestandaardiseerde benadering voor het ontwerpen, construeren en onderhouden van bouwwerken, wat bijdraagt aan een veilige, duurzame en gezonde gebouwde omgeving.
Besluit bouwwerken leefomgeving
In Nederland speelt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) een belangrijke rol in de bouwsector. Deze regelgeving verwijst naar ongeveer 150 normen, die bepalingsmethoden bevatten voor de (te behalen) kwaliteitsniveaus volgens het Bbl.
Het is belangrijk op te merken dat de wetgever soms een oudere versie van een norm als toetsingskader kan hanteren. Indien u wilt weten of een nieuwe norm al gebruikt kan worden, raden wij aan contact op te nemen met het bevoegd gezag via het omgevingsloket.
Europese wetgeving bouwproducten
Daarnaast wijst Europese wet- en regelgeving specifieke normen aan voor bepaalde bouwproducten. De Bouwproducten Verordening (CPR - Construction Products Regulation) bepaalt welke bepalingsmethoden van toepassing zijn op deze producten, herkenbaar aan de CE-markering.
Wet kwaliteitsborging (Wkb)
Met de opkomst van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) wordt de controle op de kwaliteit van bouwwerken uitgevoerd door kwaliteitstoetsers. Deze toetsers moeten de normen uit de bouwregelgeving bij hun controle toepassen. Ook maken ze gebruik van praktijkrichtlijnen (NPR’s) en andere hulpmiddelen die de bouwbranche onder leiding van NEN heeft ontwikkeld, zodat er een gelijk speelveld is om de kwaliteit te toetsen.
Wat is een energielabel?
Het energielabel laat op een schaal van A++++ (groen) tot G (rood) zien hoe zuinig een woning is. De status A++++ wordt alleen verdiend door een huis dat meer gebouwgebonden energie opwekt dan het verbruikt. Het label G wordt toegekend aan een in vergelijking met soortgelijke woningen erg onvoordelig huis.
Hoewel een energielabel laat zien hoe zuinig het huis is, zegt het niet alles over het werkelijke energieverbruik. Dat is natuurlijk afhankelijk van het gedrag van de bewoner(s). Douche je lang? Op hoeveel graden staat de verwarming? Welke elektrische apparaten heb je en hoe vaak gebruik je die? Hoewel er tegenwoordig handige gadgets op de markt zijn om inzicht te krijgen in het verbruik van ieder afzonderlijk apparaat, heb je je verbruik maar tot op zeker hoogte zelf in de hand. Een slecht energielabel jaagt je hoe dan ook op hogere kosten.