/services

Duurzame woningen voor elk huishouden


BENG norm

Tot 2020 werd de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt in de EPC (energieprestatiecoëfficiënt), maar sinds 2021 is de BENG norm van kracht. Waar staat BENG voor, wat zijn de eisen en waar moeten ontwikkelaars en aannemers rekening mee houden? In dit artikel nemen we al uw vragen over de BENG norm onder de loep.

Wat is BENG norm?

BENG staat voor bijna-energieneutraal gebouw. Sinds 1 januari 2021 moeten in Nederland alle nieuwe gebouwen (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) in Nederland 'bijna-energieneutraal' zijn. BENG komt voort uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD). De EPC is vervangen door de BENG norm. Hierdoor ligt de nadruk meer op het beperken van de energiebehoefte. Deze eisen zijn voortgekomen uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit het Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).


Wat is het verschil tussen BENG 1 2 en 3: wat zijn de BENG-eisen Bouwbesluit?

De BENG norm bestaat uit drie indicatoren die een duidelijk pad bieden voor ontwikkelaars, architecten, opdrachtgevers en aannemers. We lichten ze hieronder toe:

Beng 1 eis: energiebehoefte

Volgens de BENG norm gaat de eerste eis waaraan een nieuwbouw moet voldoen om de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te koelen en te verwarmen. Voor de utiliteitsbouw wordt ook de energie die nodig is voor de verlichting meegenomen. De totale benodigde energie wordt uitgedrukt in KWh per m². Voor woningen is het maximum 25 kWh/m² per jaar. Voor de utiliteitsbouw is dit 50 kWh/m² per jaar. Door te voldoen aan deze eis is het van belang goede isolatie, optimale luchtdichtheid en een goede oriëntatie van het gebouw toe te passen.

Beng 2 Maximaal primair fossiel energiegebruik

Het primair fossiel energiegebruik is een optelsom voor het energieverbruik van een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming, koeling, ventilatoren en warmtetapbereiding van een gebouw. Voor utiliteitsgebouwen telt, indien aanwezig, de verlichting en bevochtiging mee. Hierbij geldt (voor zowel woning- als utiliteitsgebouwen) dat u de energie die u opwekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen, af mag trekken van het primaire energieverbruik. Om zo dus onder het energieverbruik van 25 kWh/m² te blijven.

BENG 3 norm: Hernieuwbare energie

Als laatste zegt de BENG norm dat er van nieuwe gebouwen wordt verwacht dat er voor minstens 50% gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Denk hierbij aan windenergie, zonnepanalen of biomassa. Het aandeel van deze hernieuwbare energie wordt berekend door de hernieuwbare energie te delen door de totale hoeveelheid primair fossielgebruik plus totaal hernieuwbare energie.

Bouw wet en regelgeving

Normalisatie bouw wet- en regelgeving


Normen vormen een belangrijk instrument binnen de bouwsector om te voldoen aan wettelijke voorschriften, kwaliteit te waarborgen en veiligheid te garanderen. Ze bieden een gestandaardiseerde benadering voor het ontwerpen, construeren en onderhouden van bouwwerken, wat bijdraagt aan een veilige, duurzame en gezonde gebouwde omgeving.


Besluit bouwwerken leefomgeving


In Nederland speelt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) een belangrijke rol in de bouwsector. Deze regelgeving verwijst naar ongeveer 150 normen, die bepalingsmethoden bevatten voor de (te behalen) kwaliteitsniveaus volgens het Bbl.

Het is belangrijk op te merken dat de wetgever soms een oudere versie van een norm als toetsingskader kan hanteren. Indien u wilt weten of een nieuwe norm al gebruikt kan worden, raden wij aan contact op te nemen met het bevoegd gezag via het omgevingsloket.


Europese wetgeving bouwproducten
Daarnaast wijst Europese wet- en regelgeving specifieke normen aan voor bepaalde bouwproducten. De Bouwproducten Verordening (CPR - Construction Products Regulation) bepaalt welke bepalingsmethoden van toepassing zijn op deze producten, herkenbaar aan de CE-markering.


Wet kwaliteitsborging (Wkb)
Met de opkomst van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) wordt de controle op de kwaliteit van bouwwerken uitgevoerd door kwaliteitstoetsers. Deze toetsers moeten de normen uit de bouwregelgeving bij hun controle toepassen. Ook maken ze gebruik van praktijkrichtlijnen (NPR’s) en andere hulpmiddelen die de bouwbranche onder leiding van NEN heeft ontwikkeld, zodat er een gelijk speelveld is om de kwaliteit te toetsen.


Wat is een energielabel?

Het energielabel laat op een schaal van A++++ (groen) tot G (rood) zien hoe zuinig een woning is. De status A++++ wordt alleen verdiend door een huis dat meer gebouwgebonden energie opwekt dan het verbruikt. Het label G wordt toegekend aan een in vergelijking met soortgelijke woningen erg onvoordelig huis.

Hoewel een energielabel laat zien hoe zuinig het huis is, zegt het niet alles over het werkelijke energieverbruik. Dat is natuurlijk afhankelijk van het gedrag van de bewoner(s). Douche je lang? Op hoeveel graden staat de verwarming? Welke elektrische apparaten heb je en hoe vaak gebruik je die? Hoewel er tegenwoordig handige gadgets op de markt zijn om inzicht te krijgen in het verbruik van ieder afzonderlijk apparaat, heb je je verbruik maar tot op zeker hoogte zelf in de hand. Een slecht energielabel jaagt je hoe dan ook op hogere kosten.




Bent u geïnteresseerd in onze duurzame woningen?

Wij helpen u graag


Wij willen precies weten waar u behoefte aan hebt, zodat wij u de optimale passende oplossing kunnen bieden.

Laat ons weten wat u wilt en wij zullen ons uiterste best doen om u van dienst te zijn. 


Bent u geïnteresseerd in ons product? Dan maken we graag eens kennis. Onder het genot van een kopje koffie leggen wij graag uit wat we kunnen. Ook kunt u direct zien hoe het in de praktijk eruit gaat zien. In combinatie met een kijkje in de fabriek is uw bezoek zeker de moeite waard.

Share by:
A775516866BE5B8FD565354374000667